TESTVÉRISKOLÁNK

a cigándi    Kántor Mihály Általános Iskola

Kántor Mihály Általános Iskola és Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola személyes találkozója  2014-09-05 ( I.2.d.02. programelem )

TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0157      Testvériskolai     kapcsolat kialakítása a Deák Ferenc   Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és Kántor Mihály Általános Iskola között” című projekt

 

Programterv

             

 

TEVÉKENYSÉG

IDŐ

1.

Cigándi Kántor Mihály Általános Iskola indulása.

6 órakor

2.

Várható érkezés Jászárokszállásra.

10.30

3.

Fogadás és köszöntés a polgármesteri hivatalban.

11-11.10

4.

Két csoportban, forgószínpadszerűen részvétel a polgármester úr városbemutatóján a polgármesteri hivatalban és rövid séta után a Jász-ház megtekintésén.

11.10- 12.30

Városbemutató 30 perc, Jász-ház 30 perc,

séta 2x10 perc.

5.

Érkezés a DFG-be. Tornatermi köszöntés után az iskola bemutatása

12.30-13.10

6.

Átöltözés után játékos sportvetélkedők.

Ez idő alatt a vendégek iskolájukat, településüket megjelenítő alkotások elhelyezésével galéria kialakítása.

13.10-13.45

7.

A Kántor Mihály Általános Iskola diákjainak bemutatkozása, a galéria bemutatása.

13.45-14.00

   8.

Közös ebéd.

14.00-14.45

9.

A közös projekt zászlajának elkészítése.

14.45-15.00

10.

Strand.

15.00-17.30

11.

Cigándi Kántor Mihály Általános Iskola diákjai hazaindulása.

17.30

 

 

BESZÁMOLÓ

A személyes találkozó napi programjának nyitányát a jászárokszállási polgármesteri hivatalban történő fogadás, köszöntés jelentette, ahol a két iskola programban résztvevő diákjai és tanárai először találkozhattak személyesen.

Igazgató asszony köszöntése után két csoportban, forgószínpadszerűen folytatódott a program: a polgármester úr városbemutatója és a Jász-ház megtekintése. A Jász-házban előadás keretében ismerték meg a gyerekek a jászok eredetét, szokásait, hagyományait; majd a ház berendezési tárgyaival ismerkedtek meg.

Rövid séta után a cigándi és a jászárokszállási tanulók együtt megérkeztek a DFG (Deák Ferenc Gimnázium) épületébe, ahol a vendégeket a diákönkormányzat képviselői fogadták és átadták apró ajándékaikat.

Az iskola épületének bemutatása során megismerték a cigándi iskolások és tanárok az intézmény múltját és jelenét, a legfontosabb pedagógiai célokat. A DFG erősségét jelentő korszerű informatikai termeket kipróbálhatták a vendégek.

A tornateremben a közös bemelegítő mozgások után játékos sorversenyekben mérhették össze erejüket a csapatok. Eközben elkészültek a az ebédlőben a vendégek által hozott képanyagokból a cigándi iskolát és a település hagyományait megjelenítő galéria, amelyet későbbiekben az általános iskolások bemutattak a középiskolásoknak.

A közös ebéd után fa ültetésre került sor, majd a közös projekt zászlajának elkészítésében szorgoskodtak a két iskola diákjai.

A nap a jászárokszállási termálfürdőben közös strandolással zárult. A szabadidős program ideje alatt a programban résztvevő pedagógusok értékelték az eddig elvégzett közös munkát, illetve a balatoni tábor megszervezésével kapcsolatos kérdéseket, feladatokat tisztázták

A találkozó képei...

 

A Deák Ferenc Gimnázium és a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola 45-45 tanulója egyhetes balatoni táborban vehetett részt a közös partneriskolai kapcsolat kiépítését elősegítő

TÁMOP-pályázat jóvoltából.

Erről itt...

 

 

Rövid bemutató Cigándról testvériskolánk településéről. Érdemes megnézni...

 

        

 

A testvériskolai kapcsolat újabb fejezete

Április 24-én újabb közös rendezvényéhez érkezett az a TÁMOP-pályázat, amely a Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola közötti testvériskolai kapcsolat kialakítását célozta meg.

Ennek jegyében újra fölkerekedtek a cigándi diákok és pedagógusok, és Jászárokszállásra látogattak, immár másodszor. A találkozás alkalmából köszöntötte a vendégeket Csőke István alpolgármester, majd átadták mindkét település diákjainak a HajtásOK című kiadványt, amely a projekt ideje alatt létrehozott alkotásokat, a megvalósult programokat mutatja be. Az egyik ilyen alkotás egy pólóterv volt, aminek alapján az egyenpóló erre a találkozóra el is készült. A cigándi diákok olyan kispárnákat kaptak ajándékba, amelyek attól egyediek, hogy minden egyes darabon megjelenik egy jász szűrminta motívumába rejtve a megajándékozott keresztneve.

A nap hátralévő részében a jász kultúrába és hagyományokba nyerhettek betekintést a borsodi kisváros tanulói. Kovács Zoltánné Lajos Krisztina előbb a hangszálakat dolgoztatta meg, hiszen jászsági dalokat tanított a vendégeknek, majd az egész testet, hiszen táncházzá alakult át a Petőfi Művelődési Ház nagyterme. Délután kézműves foglalkozások keretében az ősi mesterségeket felelevenítve nemezeltek és vesszőt fontak a jászárokszállási és cigándi tanulók, illetve sportolásra is nyílt lehetőségük. A korábban szövődött baráti kapcsolatok tovább erősödhettek, és a búcsúzásba némi szomorúság is vegyült, hiszen a projekt szervezett keretein belül ez volt az utolsó közös programja a két iskolának.

Bágyi Rita

képek...

  View My Stats