A gimnáziumban is elkezdődött a tanév

    A 2018/19-es tanév ünnepélyes megnyitására szeptember 3-án került sor a Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumban.

    A hagyományoknak megfelelően a tizedik évfolyam szervezte a tanévnyitó műsort, ennek keretein belül Horváth Ákos saját versével köszöntötte a kilencedikeseket, és megfogalmazta az első gimnáziumi év megszívlelendő tapasztalatait.

    Az eseményen részt vett és felszólalt Dr. Baranyi Aranka, az Eszterházy Károly Egyetem docense, intézetigazgatója, aki először arról beszélt, hogy talán a diákság nem is érzi ünnepnek ezt a kevéssé várt eseményt, hogy újra iskolába kell majd járni. Köztudott, hogy ez a „gólyáknak” a legnagyobb kihívás, de a felsőbb évfolyamosoknak is – akiket az egyetemi zsargonban „rókáknak” hívnak – fel kell venni újra a ritmust. Azt kívánta, hogy minden diáknak tartogasson kihívásokat és kellemes pillanatokat is az új tanév, és hogy mindenki használja ki ezeket.

    Majkutné Tóth Emma igazgatónő a diákság figyelmébe ajánlott egy új igét, amit Varró Dániel költő alkotott: „beszeptemberesült”. Leginkább ez fejezheti ki azt az érzést, amit diákok, tanárok és szülők átélhetnek az új tanév beköszöntével. Sajnos a tanévzáró beszédében beígért terepszemle még nem mutat túl kedvező képet: az EFOP-3.1.5 innovációs pályázattal megvalósuló felújítás munkálatai csúsznak, a nyáron többszöri átütemezés történt, az átadás legfrissebb dátuma szeptember 15. Kiemelt figyelemmel köszöntötte a 70 kilencedikes diákot, akik már korábban is megjelentek „terepszemlén” iskolánkban, hiszen részt vettek a Deák-délutánokon és egyéb gimnáziumi programokon. .Rámutatott, hogy a DFG képzési feladatköre tovább bővül: a mostani tanévtől egyéves tanulás után OKJ-s végzettséget szerezhetnek az ágazati szakmai érettségivel rendelkező szakközépiskolás tanulók. A tavaly-tavalyelőtt végzett diákjainkból került ki a legtöbb OKJ-s jelentkezőnk, így az „ismerős terepnek” bizalmat szavaztak volt tanítványaink. Az igazgatónő megfogalmazta azon reményét, hogy amíg „ki nem júniusodik”, addig mindenkinek hasznosan és sikeresen fog telni a tanév.

    Gergely Zoltán polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy az Önkormányzat mindig is fontosnak tartotta és segítette az oktatást. A gimnázium kézilabdapályájának gumiborítással történő ellátásában is vállal anyagi részt a város. Ezen túl az osztálykirándulások támogatására harmadszorra kerül sor egyre növekvő összeggel, míg a gimnázium kilencedikes diákjainak digitális kompetenciafejlesztését célzó és az esélyegyenlőséget támogató laptop-program megvalósulásának ez a hetedik éve.

    A tanévnyitó ünnepség a laptopok átadásával zárult.

Bágyi Rita

képek a tanévnyitóról...

  View My Stats