Európai Pénzügyi Kvíz magyarországi döntője: 4. helyezés

    Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa-szerte egy időben zajló Európai Pénz7 kezdeményezéshez. A csatlakozó középiskolák felismerték, hogy a pénzügyi oktatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a tanulók kapcsolódni tudjanak a pénzügyi világhálóhoz, felnőtté válva kezelni tudják a hiteleket és a megtakarításokat, értsék és megértsék a pénzügyi rendszer működését és lehetséges kockázatait. A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium minden diákját sikerült 4 éven keresztül bevonni a témahétbe. Elismerésként 2018-ban iskolánk megkapta a „Pénz7 iskola – a tudatosan gazdálkodó diákokért” logót.

    Az idei PÉNZ7, vagyis a pénzügyi és vállalkozói témahét középpontjában az „Okosan a hitelekről” pénzügyi, valamint az „Üzleti ötlet és együttműködés” vállalkozói témák álltak. A diákok együttműködést és felelős problémamegoldást is tanulhattak a témahét keretein belül.

    Ebben az évben hazánk először csatlakozott az ehhez a programhoz kapcsolódó European Money Quiz vetélkedőhöz. Az Európai Pénzügyi Kvíz magyarországi döntőjével egy időben 30 európai országban zajlott a verseny. 

versenyzők:

    Erre a versenyre az ország 10 iskolájából jutottak be tanulók, hogy összemérhessék pénzügyi tudásukat és a győztes csapat ringbe szállhasson a nemzeti fődíjért Brüsszelben. Így juthattunk el mi is, Major Anikó és Kis-Simon Csilla, 9. A osztályos tanulók a Pénz7 kvíz országos döntőjére, melyet az OK Oktatási Központban rendeztek meg március 27-én.   

  Kis-Simon Csilla és Major Anikó   

    A versenyre egyedüli vidéki indulóként érkeztünk, az OTP Fáy András Alapítvány mintaiskolájából. 15:15-kor vette kezdetét a nemzetközi vetélkedő. A versenyt Oslóból irányították, onnan kaptuk a kérdéseket és oda futottak be 30 európai ország diákjainak válaszai. A kérdéseket kivetítve olvashattuk, válaszainkat pedig a Kahoot alkalmazás segítségével tableteken küldhettük el. A kihívás az volt, hogy 15 kérdésre a lehető leggyorsabban helyes választ adjunk. Pénzügyi műveltséggel, digitális biztonsággal, pénzhasználattal és ahhoz kapcsolódó matematikai alapokkal foglalkozó kérdéseket és feladatokat kellett megoldanunk. A feladatok az Európai Unió pénzügyi működésébe is segítettek bepillantani.

    A verseny után egy foglalkozáson vettünk részt, amelyen tovább bővíthettük pénzügyi tudásunkat. Előadást tartott nekünk a MasterCard magyarországi vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Bank titkára és az OK Központ egyik trénere. A nap legjobban várt része következett, az eredményhirdetés Oslóból. Elégedettek lehetünk teljesítményünkkel, hiszen a nagyon szoros versenyben 4. helyen végeztünk. Nagy élmény volt számunkra ez a vetélkedő, az intenzív felkészülés során rengeteg új pénzügyi ismeretre tettünk szert, melyek később hasznunkra válhatnak. Köszönjük Kisfaludi Irén tanárnő felkészítő munkáját.

 

Kis-Simon Csilla, Major Anikó 9. A

 

  View My Stats