A néma levente – Déváról

A dévai Szent Ferenc Alapítvány 10 diákja látogatott Jászárokszállásra szeptember 5-én. A diákok – az ottani színjátszókör tagjai – a gimnázium diákjainak adták elő Heltai Jenő A néma levente című művét.

Csikós Miklós jászkapitány hívta meg Jászárokszállásra az erdélyi diákokat, akik a Böjte Csaba atya alapította bentlakásos otthonban élnek és tanulnak. Az előadás előtt Böjte Csaba mondta el gondolatait a gimnázium diákjainak. Azt a tanácsot adta nekik, hogy a mindennapi divatáramlatokat elkerülve ne uralkodjon el rajtuk a csordaszellem, merjenek egyediek lenni, merjék követni és megvalósítani álmaikat. Mindenkit tökéletesre teremtett Isten, csak meg kell találnia a személyiségéhez leginkább illő hivatást, amelyben kibontakoztathatja képességeit.

A Szent Ferenc Alapítvány diákjainak előadása szívmelengető volt: a kosztümöket nevelőtanáruk varrta, a fiatalok csodálatosan adták elő a hosszú, költői szövegeket, és miközben komolyan vették feladatukat, megőrizték játékosságukat. Teljesítményüket még inkább értékeltük, amikor az előadás végén bemutatkoztak, fölvillantották korántsem egyszerű életüket. Helyzetük zsákutcává is válhatott volna, ha az Alapítvány nem karolja fel őket.

A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium 10. A osztályos diákja, Herczeg Dóra így fogalmazta meg gondolatait:

„2017. szeptember 5-én iskolánkba 10 erdélyi diák érkezett Böjte Csaba atya gyermekotthonából, Déváról. A diákok, akiket vártunk, egy színjátszócsoport tagjai voltak. A mi osztályunkból választották ki azt a 10 főt, akik az erdélyi vendégdiákokat iskolánkban és településünkön kísérték.

A látogatás napján a kísérő diákok – köztük én is – izgatottan indultak a suliba. Amint a vendégek megérkeztek, üdvözöltük egymást, bemutatkoztunk, és beszélgetni kezdtünk. A színtársulat tagjai nagyon szimpatikusak, humorosak és barátságosak voltak. Örömmel töltöttük velük az időt. Beszélgetés közben elmondták, hogy egy színdarab előadásával kedveskednek majd nekünk. Az ismerkedést követően bemutattuk iskolánkat, körbevezettük őket, és tablókat, termeket néztünk meg. Később megmutattuk nekik a suliudvart is. Amíg a fiúk a pályán fociztak egy jót, a lányok a pálya szélénél beszélgettek. A művelődési házban folytatódott a program. Segítettünk új erdélyi ismerőseinknek a műsorhoz szükséges paravánok, kellékek, díszletek és jelmezek kipakolásában. Amikor végeztünk a pakolással, ők már javában próbáltak. Egy nagyon szép és tartalmas előadást láthattunk új barátainktól. Hosszúra nyúlt búcsúzkodásunk során, ami 20-30 percig is eltartott, megbeszéltük, hogy az interneten és a facebookon tartjuk majd a kapcsolatot, a mielőbbi viszontlátásig, mert nagyon kedves, érdekes és értékes embereket ismertünk meg személyükben.

Örülök, hogy elvállaltam ezt a feladatot, és ennek az izgalmas napnak részese lehettem!”

Bágyi Rita

  View My Stats