Az AFS önkéntesei a gimnáziumban

Az AFS (American Field Service), egy nemzetközi, önkéntes alapon működő szervezet. Képviselői 2018.február 22-én toborzást tartottak iskolánkban, és bemutatták az interkulturális tanulás lehetőségét az érdeklődő diákoknak.

Előadónk a németországi, széles nyelvtudással rendelkező Lucy volt, aki német és angol nyelven is tartott nekünk bemutatót.

    Cserediákként több hónapot töltött el különböző országokban, jelenleg is egy magyarországi befogadó családdal él, és birkózik a magyar nyelvvel. Lucy felhívta a figyelmünket az AFS-programok előnyeire, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodhatunk egy-egy projekt végére. Ezeknek az ifjúsági cseréknek a lényege ugyanis önmagunk megismerése is, miközben másokat támogatunk. A saját tapasztalatok segítenek lebontani azokat a sztereotípiákat, amelyekből az előítéletek és az ellenséges érzések fakadnak. A nemzetekkel kapcsolatos általánosítások bemutatására Lucy a Rubik-kocka példáját említette. Mivel a feltaláló magyar, a külföldiek azt feltételezhetik, hogy minden magyar bűvöskockázik, és profin ki tudja azt rakni. Jól tudjuk, hogy ez nem fedi a valóságot, és amikor Lucy rákérdezett, hogy ki tudja ezt a teremben lévők közül megtenni, senki nem nyújtotta fel a kezét. Az AFS célja, hogy élő példákkal építse ki a nemzetközi kapcsolatokat a különböző kultúrájú, vallású fiatalok között saját világunk jobbá tételéért.

    A szervezet több körben is lehetőséget és segítséget nyújt, ha valaki kipróbálná magát az önkénteskedők világában. A diákok vállalhatnak a szervezeten belüli segítő munkát, vagy dönthetnek úgy, hogy családjukkal vendégül látnak egy külföldi fiatalt. Az AFS szervezésében vállalhatják a külföldi tartózkodást és tanulást is. Mindezekről a lehetőségekről a magyar önkéntes, Kristóf tájékoztatott minket.

    Igazán megnevetette a jelenlévőket az, amikor felvételen láthattuk a külföldi diákok néhány hónapos, magyar nyelvtanulásának fényes eredményeit. Meggyőző volt azt látni, hogy rövid idő alatt is mekkora fejlődést lehet elérni idegen nyelvi környezetben, bár természetesen sokat bakiztak a fiatalok. Valóban jó hangulatban zárult az előadás.
 

Gyurka Veronika 12. C
 

Az AFS-ről

     A világ minden táján jelen lévő szervezet cserediákok kiküldésével és fogadásával foglalkozik. A program keretében a diákok egy évet (esetleg fél vagy negyedévet) tölthetnek külföldön, ahol fogadócsaládokban élnek, külföldi középiskolákban tanulnak, megismernek egy kultúrát, megtanulnak egy nyelvet, hogy teljesen megváltozzon a világszemléletük.

    Az AFS egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, kormányoktól és vallásoktól független, nem profitorientált szervezet, mely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, ezzel is segítve az embereket, hogy elsajátítsák azt a tudást, képességet és megértést, mely egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges. Az AFS lehetővé teszi az emberek számára, hogy olyan felelősségteljes tagjai legyenek egy sokszínű világnak, akik a békéért és megértésért dolgoznak. Az AFS felismeri, hogy a békét az igazságtalanság, az egyenlőtlenség és az intolerancia veszélyezteti.

    Az AFS hisz minden ember értékében és méltóságában, függetlenül annak nemzetiségétől és kultúrájától. Támogatja az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartását fajra, nemre, beszélt nyelvre, vallásra, vagy társadalmi státuszra való tekintet nélkül.

Gyakori kérdések

Minek a rövidítése az AFS? American Fild Service, azaz Amerikai Harctéri Szolgálat

Mióta létezik? Az AFS International több mint 60 éve működik, a magyar AFS 19 éves.

Évente hány diák érintett? A világban kb. 13000 AFS diák utazik külföldre minden évben, Magyarországról kb. százan.

 

 

 

  View My Stats