Külföldi diákok az iskolánkban

Az AFS-ről

Az elmúlt két évben bizonyára már találkoztatok iskolánkban az AFS nevű nemzetközi csereprogram alapítvánnyal. A világ minden táján jelen lévő szervezet cserediákok kiküldésével és fogadásával foglalkozik. A program keretében a diákok egy évet (esetleg fél vagy negyedévet) tölthetnek külföldön, ahol fogadócsaládokban élnek, külföldi középiskolákban tanulnak, megismernek egy kultúrát, megtanulnak egy nyelvet, hogy teljesen megváltozzon a világszemléletük.

Az AFS egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, kormányoktól és vallásoktól független, nem profitorientált szervezet, mely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, ezzel is segítve az embereket, hogy elsajátítsák azt a tudást, képességet és megértést, mely egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges. Az AFS lehetővé teszi az emberek számára, hogy olyan felelősségteljes tagjai legyenek egy sokszínű világnak, akik a békéért és megértésért dolgoznak. Az AFS felismeri, hogy a békét az igazságtalanság, az egyenlőtlenség és az intolerancia veszélyezteti.

Az AFS hisz minden ember értékében és méltóságában, függetlenül annak nemzetiségétől és kultúrájától. Támogatja az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartását fajra, nemre, beszélt nyelvre, vallásra, vagy társadalmi státuszra való tekintet nélkül.

Gyakori kérdések

Minek a rövidítése az AFS? American Field Service, azaz Amerikai Harctéri Szolgálat

Mióta létezik? Az AFS International több mint 60 éve működik, a magyar AFS 19 éves.

Évente hány diák érintett? A világban kb. 13000 AFS diák utazik külföldre minden évben, Magyarországról kb. százan.

 

2013 november 22-én fogadta iskolánk az AFS önkéntes munkatársát, Anne Nentwichet Németországból. Anne három osztályban tartott német nyelvű előadást az AFS szervezetéről és az interkulturális tanulásról. Élvezetes képregényen keresztül ismerhettük meg a kulturális dimenziókat, interaktív játékokban szemlélhettük meg az AFS országainak földrajzi elhelyezkedését, a nemzeti sajátosságokat és előítéleteket. Anne érthető beszéde, csodálatos kiejtése, pozitív, kedves kisugárzása nagyon élvezetessé tette a foglalkozásokat.

 

 View My Stats