Koszorúzás a gimnáziumban

    1803. október 17-én született a haza bölcse, Deák Ferenc, a gimnázium névadója. Ebből az alkalomból születésének évfordulóján koszorúzási ünnepséget tartottak a középiskolában. Majkutné Tóth Emma igazgatónő Deák alakjának felidézésekor a következő gondolatokat fogalmazta meg:

    „A míveltség és szabadság azon elválhatatlan két testvér, amit a jövendő végzet az emberiség boldogulására küldött a világra.” – vallotta Deák Ferenc.

    Napjainkban a három fogalom közül gyakran a boldogítás, az önboldogítás kerül az első helyre, főleg anyagi boldogulást értünk alatta. Deák gondolata a műveltséggel és a szabadsággal hozza kapcsolatba ezt a fogalmat, jogosan. Önmagunk képzése, jobbá tétele lehet az az út, ami szabadságunkhoz vezet. Ha háborúk, viszályok elkerülnek, hajlamosak vagyunk a szabadságot kevésbé értékelni, hétköznapjaink részének tekinteni. Pedig napról napra meg kell küzdenünk saját magunkkal is gondolati szabadságunkért. Hogy meg tudjuk, meg merjük fogalmazni érzéseinket, céljainkat, terveinket, sérelmeinket. A boldogság érzetének egyik legfontosabb meghatározója az emberi szabadság, a választás arról, hogy az egyén hogyan élje le életét. A választáshoz azonban meg kell ismernie lehetőségeit. Erre szolgál a műveltség, a tanulás, az iskolai életút.”

    Az ünnepségen a gimnázium mellett Jászárokszállás Város Önkormányzata, a Széchenyi István Általános Iskola és AMI, Pócs János országgyűlési képviselő, valamint az OTP Fáy András Alapítvány is elhelyezte koszorúját.

képek...

  View My Stats