A Groupama Arénában jártunk

Alapítványi kirándulás Budapestre

 

    A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium 2017 őszén sikeres programsorozatot bonyolított le. A Deák-délutánok változatos eseményeket kínáltak a nyolcadikos diákok számára, akik – reményeink szerint – az élményteli tanuláson túl bepillantást nyertek a középiskola életébe is.

    A Deák-délutánokon regisztrálhattak a diákok, és közülük választottuk ki a résztvevőit annak a budapesti kirándulásnak, amelyre 2018. február 8-án került sor. Több mint 40 – jórészt helyi – nyolcadikos diák vett részt az OTP Fáy András Alapítvány által szervezett programon.

    A délelőtt folyamán a Groupama Arénában jártunk. Felkészült idegenvezetőinktől rengeteg érdekes információt hallottunk, amelyek egy része pénzügyi vonatkozású is volt: az Arénában készpénzmentes fizetést valósítottak meg: pl. a büfében vásárolt termékekért is szurkolói kártyával lehet fizetni, amelyre pénzt bankautomatán keresztül lehet tölteni az előtérben. A világban máshol is találhatunk példát arra, hogy egy cég adja a nevét egy sportlétesítménynek. (pl. az Allianz Aréna Münchenben) Illetve hogy az ún „skyboxok” – a színházi magánpáholyokhoz hasonlíthatók – ára tényleg csillagászati. Az Arénát 2014-ben nyitották meg, és közel 14 milliárd Ft-ba került. Kísérőink bepillantást engedtek a focicsapatok közötti pszichológiai hadviselésbe is, miközben megtekintettük a hazai és a vendégöltözőt. A vendégöltözőbe pl. fekete folyosó vezet, hogy szorongást ébresszen az ellenfélben, illetve a vendégöltöző berendezése elég sivár, ellentétben a Fradi öltözőjével. (Mint megtudtuk, az ilyen megkülönböztetés Európában bevett módszer.) Gyakorlatokon keresztül világítottak rá a sportolók szponzori támogatásának működésére. Egy sorverseny segítségével pedig azt érthették meg a diákok, hogy a tervezés és a tapasztalatok felhasználása az élet minden területén fontos. A feladat az volt, hogy az egyik csapattagról lehúzott pólót a következő ember minél gyorsabban felvegye, de úgy, hogy közben nem engedhetik el egymás kezét. Ez nem is volt olyan egyszerű!


    Megtudtuk, hogy a gyep állandó minőségéhez télen is napoztatás szükséges, ehhez ún. napoztató gépeket vesznek igénybe. Kipróbálhattunk a kispadokat is, valamint értesültünk arról is, miért nem egyszínűek a Groupama Aréna nézőterének ülései, illetve hogy milyen ellátást kapnak a skyboxok bérlői. Az Aréna minden fontos szegletében jártunk, és a kirándulás résztvevői a közvetítésekkor felismerhetik majd ezeket a helyszíneket. Ugyan a legmodernebb technológiát használták az építők, de nem feledkeztek meg az elmúlt korszakok jelentős sportolóiról sem, az Arénában múzeum található, az épület különböző pontjain pedig egyéb emlékhelyek.

    A patinás Postás Étteremben (a Postamúzeum szomszédságában) elköltött kellemes ebéd után a tanulók tovább ismerkedhettek a pénz világával az OTP Fáy András Alapítvány OK Központjában. Az intézmény élményalapú tanítási módszerei számos nemzetközi elismerést kivívtak. Legutóbb a világ legjobbjának tartott Finn Nemzeti Oktatási Ügynökség és a vele szorosan együttműködő Kokoa Agency kiváló minősítését.

Bágyi Rita

képek...

  View My Stats