Budapesti jutalomkirándulás

    2018. április 4-én a Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium diákjainak egy csoportja jutalomkirándulásban részesült. Iskolánk tanulói közül azok vehettek részt, akik szerepeltek az október 23-i műsorban, vagy valamilyen tanulmányi versenyen bizonyították tudásukat. A kirándulás idén szintén Jászárokszállás Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg, amit ezúton is köszönünk.

    Budapesti kirándulásunk során először a Sziklakórházat látogattuk meg. Megtekintettünk egy atomfegyverekről szóló előadást, amely felidézte az atombombák első felhasználását a II. világháború idején. Az amerikai és japán történészek máig vitatkoznak arról, hogy feltétlenül szükséges volt-e ezeknek az eszközöknek a bevetése 1945-ben. Megdöbbentő volt azt megtudni, hogy az atomfegyverek mellett is szólnak észérvek, például hamarabb kapitulációra késztette Japánt, így nem húzódtak el annyira a harcok. A világban ma fellelhető, a kisebb-nagyobb hatalmak birtokában lévő atombombák hatóereje sokszorosa a Hirosimára és Nagaszakira ledobottakénak.

sziklakórház:

    A Sziklakórházban végigmentünk azokon a termeken, amelyekben az ápolónők és orvosok éjt nappallá téve dolgoztak Budapest II. világháborús bombázása, valamint az 1956-os forradalom idején, hogy a sérültek állapota javuljon. Sokadjára szembesültem azzal, hogy a hősök nem csak az utcán harcolók közül kerültek ki, hanem a „színfalak mögött” is számtalan jólelkű ember dolgozott, akik abban a pusztító világban mentették az emberi életeket, segítették a többieket.

    Egy rövid budavári séta után a Terror Háza kiállítását látogattuk meg. A 20. századi diktatúrák, a nyilas és kommunista terror áldozatainak emlékére létrehozott  múzeumban sokkoló, de érdekes tárlatvezetésen vettünk részt. Belecsöppentünk Magyarország 1944 és 1956 közötti világába, s bár a történelemórákon már szereztünk ismereteket erről a korszakról, a kiállítás segített beleképzelni magunkat a kiszolgáltatottak szörnyű helyzetébe. Megrendítő látni annak példáit, hogy mennyire találékonnyá teszi az embereket a gonoszság és a fanatizmus, de jó tudni, hogy a szabadságért hozott áldozat nem volt hiábavaló.

Terror Háza:

    A jutalomkirándulást egy felszabadult hangulatú színházlátogatás zárta. Az Egy éj a Paradicsomban című komédia remek szórakozást nyújtott a Vígszínházban. A Paradicsom hotelben gyülekező házasságtörők fordulatos története hatalmas adagokban mérte a humoros szerelmi talányokat. Igazi jó befejezése volt a napnak.

Horváth Ákos 9. A, Bágyi Rita

 

  View My Stats