Ballagási ünnepség a gimnáziumban

 

    A május várva várt hónap, örülünk a természet szépségének, és útnak bocsátjuk a végzős középiskolai diákokat, akiket elég sokáig védett és őrzött a középiskola, hogy megerősödjenek, felkészüljenek az élet kihívásaira. A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium ballagási ünnepségét május 5-én tartottuk. A három végzős osztály búcsút vett tanáraitól, diáktársaitól és osztályfőnökeiktől,

 

André Líviától (12. A)

 

 

Kisfaludi Iréntől (12. B)

 

 és Ferencz Ágnestől (12. C)

 

    A rendezvényen adta át Mészárosné Vas Márta, a Jászberényi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese a „Jászberényi Tankerületi Központ kiváló tanulója” kitüntető oklevelet Gyurka Veronika 12. C osztályos diáknak kimagasló tanulmányi munkája és versenyeredményei elismeréseképpen.

    Ünnepségünket megtisztelték jelenlétükkel partnerintézményeink, az Eszterházy Károly Egyetem és az OTP Bank képviselői, dr. Baranyi Aranka egyetemi docens és dr. Novák Tamás tanszékvezető egyetemi docens, Pál Béla, a helyi OTP fiók vezetője, valamint Gergely Zoltán polgármester úr is.

    Majkutné Tóth Emma intézményvezető a következő gondolatokkal köszöntötte a végzős diákokat:

„A ballagásra invitáló meghívó fedelével mint egy könyv vagy jegyzetfüzet bezárja azokat az éveket, amelyeket végzőseink itt töltöttek, lakatot kapcsol azokra az élményekre, amelyek ehhez az épülethez kötődnek. A meghívó Teréz anyai az Élet himnuszából idézett sora: „Az élet élet, éljed!” – pedig a kiszabadulásra utal.

    Végre becsukódik valami, amit úgy hívtak, hogy gyerekkor, és el lehet kezdeni élni szabadon. A szabadság azonban felelősség is. Erre mutat rá Teréz anya idézett himnusza. (az a 13 sor, ami nem került a meghívóra).”

    Búcsúztató beszédében hangsúlyozta a következő gondolatokat: „ha a feladatokat tekintjük, a legnagyobb az élet komolyan vétele. Ha ezt megtesszük, akkor el kell, hogy fogadjuk a feladatait, teljesítenünk kell a ránk szabott kötelességeket, meg kell harcolnunk küzdelmeit, amely gyakran önmagunk legyőzésének feladata. Túl kell jutnunk szomorú óráin, és teljesíteni kell ígéreteit.

    Kevesen vagyunk képesek Teréz anyai magaslatokra jutni, de nem ez a cél. A cél, és ez a legfőbb jó a társadalomnak, ha az ember ki tudja teljesíteni magát, ha az önfejlődés legmagasabb szintjére ér. Nem jön más élet az érettségi után sem, csak ugyanannak az életnek egy új szakasza. Az érettségi bizonyítvánnyal és a későbbi diplomákkal kapjatok olyan útlevelet kezetekbe, hogy könnyen tudjátok követni az intelmek utolsó sorát: „Az élet élet, éljétek!”

 

Bágyi Rita

 

  View My Stats