Osztályteremszínház a gimnáziumban

 

    Április 25-én a Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium 11. évfolyamos tanulói egy rendhagyó színházi előadáson vehettek részt.

    A FÜGE (Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület) előadásának keretében megtekintettük Varsányi Péter: A megtorlás napja című művét.

    A FÜGE honlapjának tájékoztatása szerint a történetet főszereplője Elliot Rodger, aki „2014. május 23-án a dél-kaliforniai Santa Barbarában, tizenhárom embert megsebesített, hatot megölt, majd önmagával is végzett. Mielőtt ezt megtette, egy 140 oldalas önéletrajzban leírta, hogyan vált jómódú, filmrendező apával büszkélkedő, érzékeny és okos fiúból gyűlölettel teli tömeggyilkossá.”

    A cselekmény szerint Elliottal már gyermekkorában nem foglalkoztak a szülei, fontosabb volt nekik a saját dolguk, gondjuk, mint a gyermekük. Így Elliot folyamatosan sodródott különféle társaságokba, de főként a virtuális világban érezte jól magát. Később, amikor felnőtt lett, nem találta helyét a világban, pedig próbálkozott sok mindennel (forgatókönyvet írt, szerencsejátékozott, nőkkel ismerkedett). Végül odáig jutott el, hogy az egész világ pusztulásra van ítélve, és megöli azokat, akik segíteni próbáltak neki.

    Az előadást kétszer is megállították. Először csoportokba vegyülve megbeszéltük Elliot és a szülők hibáit, majd utána „megírtuk” közösen Elliot A megtorlás napja című filmjének forgatókönyvét. Arról kellett gondolkodnunk, ez a filmcím mit jelent, és a távoli jövőben hogyan fog ez megvalósulni. A színészek végül előadták azt a történetet, amit közösen megalkottunk.

    A kétórás előadás nagyon tanulságos volt, mindenkit elgondolkodtatott, hogy hova fejlődhet a szülő-gyerek, illetve társadalom és gyerek közötti kapcsolat.

 

szereplők:

Kerek Bálint

11. A osztály

 

  View My Stats